Abcesul dentar – o problema urgenta

D

Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga purulenta in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene. Pungile purulente ce se formeaza in pulpa dentara sunt consecinta unei carii netratate. Fara tratament stomatologic, un abces dentar poate distruge osul din jurul sau si poate ajunge sa infecteze inima si plamanii. Exista doua tipuri de abcese dentare: unul care se formeaza in pulpa dintelui si altul care apare pe gingie. Cel care se formeaza in pulpa dintelui este consecinta unor carii netratate si este mai des intalnit. Bacteriile cariei ajung la pulpa dintelui si formeaza abcesul dentar. In cazul abceselor formate pe gingie, arata de obicei o afectiune gingivala netratata, cel mai frecvent parodontoza. Gingia bolnava ajunge sa se dezlipeasca de dinte, lasand un spatiu in care se acumuleaza resturi alimentare ce ajuta la dezvoltarea bacteriilor si ulterior apare abcesul insotit de durere pulsatila, gust neplacut in gura, inflamarea gingiei, aparitia febrei si tumefierea in zona gurii, obrazului sau chiar a gatului.

 

Abcesul dentar distruge osul

Bacteriile ajung sa se raspandeasca cu ajutorul vaselor de sange din pulpa dentara la osul care sustine dintele bolnav. In acest moment, durerea creste, iar daca nu se aplica un tratament (antibiotice si antiinflamatoare), osul se distruge tot mai mult (afectiune numita osteomielita), pana cand nu mai poate sustine dintele. Daca infectia a aparut la nivelul dintilor aflati in raport cu sinusul maxilar – premolari si molari superiori -, ea se propaga in aceste sinusuri, ducand la aparitia sinuzitei maxilare.

 

O problema urgenta ce poate pune viata in pericol

Infectia din cavitatea orala se poate raspandi in spatiul dintre plamani prin intermediul vaselor sanguine sau limfatice iar de aici, toate organele din zona se pot infecta: esofag, trahee, inima, plamani sau artera aorta si vena cava. Cea mai grava afectiune care poate aparea de la un abces dentar netratat este septicemia. Datorita infectiei dentare pot aparea inflamari ale zonelor din regiunea superioara a gatului, urmarea fiind tumefierea tesuturilor moi din aceste zone, care face dificila inghitirea si respiratia. Avand aceste conditii intalnite exista riscul de asfixiere si de deces.

No Comment

Post A Comment