Eruptia dintilor de lapte

E

Eruptia dintilor de lapte are de regula o ordine prestabilita, chiar daca varsta la care apare dentitia de lapte variaza: incisivii centrali inferiori, apoi cei superiori, urmati de incisivii laterali, canini si molarii de lapte. Chiar daca cei 20 de dinti de lapte exista deja in momentul nasterii, acestia erup deasupra gingiei abia mai tarziu, de obicei la 6 luni, unii copii se nasc insa cu un dinte deja vizibil, lucru care nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Dantura de lapte este inlocuita apoi cu dantura permanenta.

 

Eruptia dintilor de lapte este un episod neplacut, insotit de durere, iritabilitate, insomnii, urticarie, febra sau diaree. Consultul unui specialist este foarte bine binevenit pentru ca acesta va poate spune daca simptomele indica in mod cert probleme legate de eruptia dintilor si nu de o eventuala infectie. Pentru calmarea durerii sunt mai multe solutii: de la jucariile speciale pe care copilul le musca, pana la geluri calmante care se aplica prin masaj pe gingie. Stomatologul va poate ajuta sa alegeti si sa folositi metoda cea mai potrivita.

 

 

Solutii de igiena dentara in perioada eruptiei

Pana la un an nu este necesar periajul, dar obrajii si gingiile se pot curata dupa masa cu un servetel. Sunt si periute speciale, foarte moi, destinate masajului gingiei care se vor folosi numai cu apa. Pana la varsta de doi ani trebuie evitate pastele cu fluor pentru ca exista risc de inghitire. Folosirea suplimentelor cu fluor se face sub indrumarea medicului stomatolog sau medicul pediatru care va va putea spune care este doza recomandata.

 

Controlul stomatologic

Este indicat ca la varsta de 1 an sa se faca un control stomatologic de rutina pentru a verifica starea generala a eruptiei dintilor, pe de o parte pentru ca unele intarzieri necesita investigatii, pe de alta parte pentru a se asigura ca nu exista fisuri datorate unui traumatism, carii sau alte probleme specifice dintilor de lapte.

 

Eruptia dintilor definitivi

Chiar daca interventia medicului nu este de regula necesara atunci cand erup dintii definitivi, supravegherea trebuie facuta cu mare atentie pentru ca pot aparea inghesuiri dentare, care, tratate la timp, pot fi mult mai usor de rezolvat decat ulterior prin tratamentele ortodontice complicate. Uneori se recomanda extractia dintilor de lapte inainte ca acestia sa cada in mod natural, daca exista riscul ca dintii definitivi sa ramana inclusi in os sau sa erupa in pozitii incorecte (strambi).

 

 

Daca aveti probleme dentare nu ezitati faceti o programare la cabinetul Doctorului Parisescu.

Consultatia este gratuita!

Pentru mai multe informatii legate de costurile interventiilor dati click AICI!

 

 

 

No Comment

Post A Comment