Granulomul dentar

P

Prima reactie a corpului in fata unui obiect strain sau a unei infectii interne este de expulzare, iar daca acest proces esueaza din cauza pozitiei sau a marimii corpului strain, corpul lupta impotriva prin crearea unei bariere de celule imune, izolandu-l. Forma rezultata poarta numele de granulom. In cele mai multe dintre cazuri granulomul se elimina chirurgical indepartand astfel sursa unei posibile infectii.

 

Cum apare granulomul dentar

Granulomul dentar apare ca urmare a unei infectii netratate a radacinii dintelui, care se necrozeaza (pulpita de la carii) sau de la o trauma. Infectia se intinde la nivelul osului si apare in radiografii ca o pata luminoasa, iar cu timpul se formeaza un chist periapical. Chistul, ca si granulomul, reprezinta o reactie defensiva.

 

Tratamentul recomandat

Granulomul dentar sau apical se trateaza chirurgical, prin rezectie apicala. Aceasta operatie consta in chiuretarea granulomului de la nivelul osului si taierea varfului radacinii dentare. Stomatologul va va oferi indicatii post-operatorii foarte clare. De regula se prescrie un antibiotic pentru a evita infectarea locului unde s-a facut incizia si un antiinflamator pentru edem iar intr-o saptamana rana se vindeca superficial si se pot scoate atele. Ulterior, se reface si osul.

 

Se recomanda tratarea din timp  pentru ca altfel singura solutie la rezectia apicala este extractia. Astfel va puteti asigura ca rezectia apicala va decurge fara probleme si ca eliminati din corp posibilitatea unei infectii suplimentare, pentru ca granulomul are o stabilitate chestionabila in timp, iar spargerea lui ar cauza probleme adiacente.

No Comment

Post A Comment