Preventia cariei dentare: sigilarea fisurilor si a fosetelor

 

Prevenirea cariei dentare e mult mai usoara decat tratarea acesteia.

 

 

I

In zilele noastre, sigilantii smaltului devin alaturi de fluoruri, unul din cele mai utilizate mijloace in prevenirea cariilor dentare. Sigilarea este o metoda de profilaxie specifica ce previne aparitia cariilor in procent de 80%. Exista o cale sigura de a preveni aparitia cariilor la copii, acestia sunt cei mai vulnerabili in fata cariilor, de aceea s-a creat o metoda eficace si nedureroasa, eficienta in prevenirea cariilor: sigilarea dintelui.

Sigilarea dintelui este o metoda neinvaziva, complet nedureroasa si care nu presupune utilizarea anesteziei si de obicei nici folosirea frezelor. Este o tehnica foarte usor de aplicat la copii, fiind foarte bine tolerata de acestia, conditia esentiala pentru a putea beneficia de aceasta tehnica este dintii sa nu prezinte nici-o carie. Sigilarea consta de fapt in blocarea fisurilor si a fosetelor dintilor cu materiale specifice (sigilanti).
Metoda este folosita atat pentru molarii temporari (in jurul varstei de 3-4 ani), cat si pentru molarii permanenti (6-8 ani pentru primul molar, respectiv 11-12 ani pentru al doilea molar definitiv) si premolari (intre 9-12 ani), in functie de momentul eruptiei.

 

Tehnica consta in efectuarea unui periaj riguros in cabinet cu o pasta speciala, apoi se aplica gelul demineralizant si ultima etapa consta in aplicarea sigilantului si polimerizarea acestuia cu o lampa cu lumina speciala care-i permite sa-si pastreze calitatile in timp. Eficienta sigilarii este data in principal de calitatea materialului folosit dar si de respectarea masurilor de igienizare si efectuarea unui periaj optim de catre pacient. La un interval de 6 luni se recomanda un control si refacerea sigilarii la nevoie.

No Comment

Post A Comment