Tratamentul stomatologic in timpul sarcinii

D

Poti sa mergi la stomatolog in timpul sarcinii? Foarte multe femei ar putea sa spuna un NU hotarat! Totusi, in general, se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice pana dupa nastere, insa nu si in cazul urgentelor.

Datorita modificarilor hormonale din aceasta perioada, dintii si gingiile dumneavoastra necesita o atentie suplimentara. Sarcina, prin cresterea nivelului de progesteron si estrogen, favorizeaza inmultirea bacteriilor si aparitia gingivitei. Gingiile isi modifica culoarea devenind violacee, sangereaza  frecvent si cresc in volum. Specialistii spun ca 30-50% dintre femeile insarcinate prezinta probleme gingivale, dar acestea nu se datoreaza sarcinii in sine, ci unei placi bacteriene preexistente.

 

Multe dintre femei stiu ca o cale de transmitere a infectiilor este cea genitala, dar putine cunosc faptul ca, bacteriile cantonate la nivelul gingiilor pot patrunde  in circulatia generala rezultand infectii severe. De aceea este foarte important sa se mentina o igiena bucala maxima si sa mearga si la consultatii la medicul stomatolog pentru igienizari profesionale. Ca regula generala, medicii dentisti trebuie sa evite radiografiile dentare pe toate perioada sarcinii. Interventiile chirurgicale, extractiile trebuie temporizate pentru trimestrul al 2-lea si al 3-lea de sarcina iar in cazul unei urgente – crize dureroase sau abces – stomatologul trebuie sa colaboreze cu medical obstetrician pentru alegerea unei solutii optime atat pentru mama cat si pentru fat.

 

Este important pentru viitoarele mamici sa stie faptul ca alcoolul si fumatul sunt factori extrem de nocivi ce pot avea efecte negative asupra sanatatii dentare: smalt mai slab calitativ si chiar cantitativ. Dintii permanenti ai copilului isi incep dezvoltarea intrauterin si ca nutritia mamei, starea de sanatate generala influenteaza sanatatea acestora. Practic daca mama este sanatoasa va avea un copil sanatos, iar mentinerea unei bune igiene orale este cel mai intelept lucru, nu doar in timpul sarcinii , ci pe durata intregii vieti.

 

Tratamentul stomatologic in functie de etapele sarcinii

1. In trimestrul 1 de sarcina se dezvolta organele fatului, de aceea este indicata amanarea oricarui tip de tratament stomatologic..

2. In trimestrul al 2-lea este perioada cea mai indicata si cea mai sigura pentru efectuarea tratamentului stomatologic

3. In trimestrul al 3-lea, din nou, este de preferat sa nu se intervina stomatologic

 

Prevenirea situatiilor nedorite se poate realiza prin:

1. Rezolvarea tuturor problemelor dentare inainte de perioada de sarcina

2. Periajul dentar corect realizat de 2 ori pe zi cu paste de dinti si apa de gura care au in componenta fluor

3. Controale stomatologice periodice

4. Aportul alimentar bogat in vitamine

5. Reducerea consumului de dulciuri.

 

Totusi, pentru a se evita complicatiile dentare si parodontale sunt indicate controale regulate si cel putin 2 igienizari pe perioada sarcinii pentru a mentine o igiena orala foarte buna.

No Comment

Post A Comment