Traumatismele dentare

S

Smaltul dintilor este extrem de rezistent iar pentru al sparge este nevoie de o forta foarte mare. De obicei se intampla in accidente banale: fie muscam din ceva foarte dur, fie suferim o lovitura puternica. Anumite crapaturi fine exista mai intotdeauna pe smaltul dintilor, dar ele nu prezinta pericol imediat, dar daca exista o trauma severa, trebuie sa mergeti de urgenta la medicul stomatolog. Cu cat este tratat mai rapid, cu atat dintele are sanse mai mari.

 

Solutii in cazurile de urgenta

  • Incercati sa opriti sangerarea;
  • Clatiti gura cu apa calduta;
  • Nu incercati sa curatati dintele!
  • Un dinte scos cu totul din alveola poate fi tinut intr-o solutie salina pentru a mentine ligamentele periodontale pana ajungeti la cabinet pentru ca in primele 15 minute sansele de reusita a replantarii sunt foarte mari.

 

Fracturi superficiale

In acest caz e bine sa menajati dintele ciobit pana cand ajungeti la cabinet, alegand cu grija alimentele si incercand sa mancati pe cealalta parte, pentru a nu agrava situatia printr-o ruptura suplimentara.

 

Tratamentele la adulti si copii

Dentistul dumneavoastra va analiza situatia si va decide tratamentul cel mai bun in functie de gravitatea si profunzimea fisurii. Daca pacientul este adult, in principiu este necesara interventia pe canal, iar daca este copil se opteaza pentru o simpla obturatie. Uneori dentistul considera tratamentul pe baza de coroana dentara de preferat obturatiei, de exemplu cand dintele in cauza este un molar care are de suportat presiuni mult mai mari decat un incisiv.

 

Factori de risc

Factorii de risc se refera in primul rand la obiceiurile dumneavoastra alimentare (mancati alune, bomboane tari, etc.) si la activitatile care va pun dantura in pericol (sporturi practicate, loc de munca, etc.). Un al doilea factor este dat de istoricul stomatologic. Unui dinte caruia i-au fost aplicate multe obturatii anterioare are un risc mai crescut de ruptura verticala la nivelul radacinii, de infectie la nivelul radacinii, este mai sensibil si, in general, mai predispus la diverse afectiuni.

 

Daca aveti probleme dentare nu ezitati faceti o programare la cabinetul Doctorului Parisescu.

Consultatia este gratuita!

Pentru mai multe informatii legate de costurile interventiilor dati click AICI!

 

 

 

No Comment

Post A Comment